Persbericht Portal Eindhoven

Tijdreizen met de Portal Eindhoven

Bij sommige steden is de geschiedenis heel bekend en leesbaar. Het is te vinden in de gebouwen in de stad, in musea en historische genootschappen. Eindhoven is anders, het heeft de gewoonte niet terug te kijken. En dit is onterecht. Eindhoven heeft een rijke, vrijwel onbekende geschiedenis, die de moeite waard is verteld te worden. Verschillende erfgoed stichtingen en instanties hebben een rijkdom aan verhalen en objecten die ze graag onder de aandacht willen brengen. Om samen met de Eindhovense erfgoedorganisaties nieuwe wegen te vinden om de stadsgeschiedenis beleefbaar te maken in de stad, voor haar bewoners en haar bezoekers, koppelde Cultuur Eindhoven ontwerpers, architecten en andere makers in de creatieve industrie, met Eindhovense erfgoed partijen. De Portal Eindhoven is het resultaat hiervan. Het biedt een samenwerking tussen verschillende erfgoed partijen (Henri van Abbe Stichting, AWN Eindhoven museum en de gemeente Eindhoven) in combinatie met het Portal Consortium van designers (MaMaProducties, Kaiser VR, Studio Speciaal en Luis Ferreira). Via de Portal Eindhoven komt het verleden, en wellicht, de toekomst, van Eindhoven tot leven op het pleintje voor de ingang van de Heuvel.

 

 

De Portal Eindhoven is als een tijdmachine. De basis is een interactief kunstwerk, gemaakt door Studio Speciaal en Luis Ferreira, gebaseerd op de plattegrond van Eindhoven uit 1560. (Dit is de eerste keer dat het huidige Eindhoven herkenbaar is op een kaart gemaakt door Jacob van Deventer in opdracht van de Spaanse koning). Als je op de plattegrond voor de Portal staat kun je de bijbehorende Augmented Reality-app openen, gemaakt door MaMa Producties en Kaiser VR. Deze applicatie is speciaal ontwikkeld om de Portal te laten werken als een poort naar het verleden. Zo zie je hier via je smartphone bijvoorbeeld de markt in de middeleeuwen of het kasteel van Eindhoven. Maar je kunt ook kiezen om niet zo ver terug te gaan en naar bijvoorbeeld het stadhuis van Eindhoven rond 1955 te kijken. Het verleden gaat nog meer leven als je zelf door de Portal heen stapt.

Ook zijn er in elke tijdlaag interessante voorwerpen en locaties te vinden die je meer vertellen over de geschiedenis van Eindhoven. Zoals het zwaard van Eindhoven dat in 2007 bij opgravingen op het 18-Septemberplein gevonden is. Of de beroemde DAFjes die in de jaren 50 nog in Eindhoven gemaakt werden. 

 

De Portal Eindhoven is nu te bezoeken voor de ingang van de Heuvel bij het Catharinaplein van Eindhoven. 

Links

Website: https://portal-eindhoven.nl/

Instagram: https://www.instagram.com/portal_eindhoven/

 

Opdrachtgever: Cultuur Eindhoven

https://www.cultuureindhoven.nl/

 

Erfgoedpartijen:

Henri van Abbestichting

vanabbestichting.nl

AWN (Nederlandse Archeologievereniging)

https://www.awn-archeologie.nl/afdeling/avkp/welkom/

Eindhoven Museum

eindhovenmuseum.nl

Gemeente Eindhoven

https://www.eindhoven.nl/

 

Designers:

MaMaProducties

https://vr-mamaproducties.com/

Studio Speciaal

https://studiospeciaal.nl/

Kaiser VR

https://www.kaiservr.nl/

Luis Ferreira

https://luisferreira.space/

Terug naar boven
nl_NLNederlands